Línies de recerca en flora i vegetació
Actualment coordino l'equip de la Universitat de Girona focalitzat en desenvolupar les línies de recerca de la flora i vegetació de les comarques de Girona. Aquestes es poden classificar en dos grans blocs, un de ciència bàsica, amb el que generem el coneixement sobre la flora i vegetació del territori, i un altre de ciència aplicada, on no només busquem transferir el coneixement botànic, sinó també desenvolupar una recerca aplicada.
Ciència bàsica:
1) Biodiversitat
Realització d’estudis descriptius de la flora de les comarques de Girona, per tal de conèixer la flora del territori i analitzar així la distribució de la flora. Un suport clau per dur a terme aquesta línia de recerca és l’Herbari de la Universitat de Girona (HGI), del qual en sóc conservador. En aquest marc desenvolupem estudis sobre flora singular, d’interès per a la conservació i sobre flora invasora, per a conèixer la distribució d’aquestes espècies en expansió.
També realitzem estudis descriptius de la vegetació, com cartografies d’hàbitats, per tal de generar bases de dades cartogràfiques que ens permetin conèixer el patrimoni natural del territori. Alhora fem l’aixecament d’inventaris fitosociològics per tal de descriure les comunitats del paisatge vegetal. |
2) Dinàmica de la vegetació en el context de canvi global
L’objectiu d’aquesta línia d’investigació és analitzar els canvis en el poblament vegetal com a conseqüència del canvi global. No només degut al canvi climàtic, sinó també lligat al canvi d’usos del sòl al llarg del territori.
Per dur a terme aquesta recerca és molt important desenvolupar estudis descriptius, que permetin realitzar estudis diacrònics i així analitzar les dinàmiques de la vegetació. |
3) Vegetació dels ecosistemes aquàtics continentals
Un tipus d’ecosistemes extremadament vulnerables al canvi global, en concret al canvi climàtic, són els ecosistemes aquàtics continentals que conformen el “waterscape”. En aquest marc pren importància la teoria de metacomunitats, per entendre el funcionament d’aquests ecosistemes i la biodiversitat.
La connectivitat ecològica dels ecosistemes aquàtics és clau per entendre la dispersió de les espècies, el procés de colonització i l’assemblatge d’espècies que es dona en les comunitats. És per això que part d’aquesta línia de recerca es focalitza en l’estudi de la connectivitat i la fragmentació del "waterscape", com a hàbitat de la vegetació higròfila. |
En especial són d’interès els ecosistemes dels sistemes lenítics temporanis, com elements especialment vulnerables davant del canvi climàtic. És per això, que en el marc d’aquesta línia, es desenvolupen tot d’estudis relacionats amb les línies de recerca anteriors, per descriure la biodiversitat d’aquests hàbitats, analitzar-ne els canvis i així la pèrdua de biodiversitat que s'hi està produint.
Ciència aplicada
1) Investigació aplicada
L'estudi de la flora i vegetació és essencial per a la conservació i gestió del medi natural, per la qual cosa desenvolupem projectes on generem coneixement directament transferible a la societat i als actors implicats en la preservació i gestió del patrimoni natural.
És per això que realitzem recerca entorn de la renaturalització d’entorns urbans, on realitzem estudis sobre l’estat de conservació dels hàbitats naturals, la millora de la biodiversitat, la connectivitat ecològica i les espècies invasores. |
També estem involucrats en projectes de restauració del medi natural, per tal d’aportar el coneixement sobre la biodiversitat necessari per desenvolupar les actuacions en el territori. Alhora fem el seguiment d’indicadors de biodiversitat, per tal de garantir i avaluar les millors pràctiques de restauració possibles.
Per últim també estem desenvolupant recerca entorn de les Solucions basades en la Natura (SbN), per tal d’aportar des del coneixement de la flora i vegetació noves eines per a la planificació de les SbN, considerant el potencial dels serveis ecosistèmics.
Per últim també estem desenvolupant recerca entorn de les Solucions basades en la Natura (SbN), per tal d’aportar des del coneixement de la flora i vegetació noves eines per a la planificació de les SbN, considerant el potencial dels serveis ecosistèmics.
2) Transferència
Alhora desenvolupem projecte de transferència del coneixement en el territori, per connectar la universitat amb els encarregats de gestionar i conservar la natura. Realitzant estudis de seguiment de flora, estudis en parcs naturals, tallers de transferència, creació d’eines, diagnosis ambientals, solucions cartogràfiques, promoció de noves tecnologies com els VANT (vehicles aeris no tripulats), etc.